Skolra home
Download
Get the app

JAMB History 2021 past questions

Ten questions from the 2021 JAMB History paper, with answers and explanations. We hold 78 questions from this paper, and the Skolra app has all of them.

JAMB History 2021 questions and answers

  1. 1.

    All the following are reasons for military intervention in Nigeria except

    1. A
      Corruption
    2. B
      Political instability
    3. C
      Ethnic tensions
    4. D
      Economic prosperity
      Correct
    Show answerHide answer

    Answer: D

    The correct answer is 'Economic prosperity'. This reflects the historical context of All the following are reasons for military intervention in Nigeria except. This answer aligns with documented historical events and records.

  2. 2.

    ECOWAS was found under whose leadership?

    1. A
      Obasanjo
    2. B
      Buhari
    3. C
      Gowon
      Correct
    4. D
      Abacha
    Show answerHide answer

    Answer: C

    The correct answer is 'Gowon'. This reflects the historical context of ECOWAS was found under whose leadership. This answer aligns with documented historical events and records.

  3. 3.

    The system of government in the Benin pre colonial system of government is __________

    1. A
      Feudalism
    2. B
      Absolute monarchy
      Correct
    3. C
      Democracy
    4. D
      Theocracy
    Show answerHide answer

    Answer: B

    The correct answer is 'Absolute monarchy'. This reflects the historical context of The system of government in the Benin pre colonial system of government is _____. This answer aligns with documented historical events and records.

  4. 4.

    Lyttleton significance in the political development of Nigeria was that, he ______

    1. A
      Granted independence
    2. B
      Abolished slavery
    3. C
      Introduced federalism
      Correct
    4. D
      Created the regions
    Show answerHide answer

    Answer: C

    The correct answer is 'Introduced federalism'. This reflects the historical context of Lyttleton significance in the political development of Nigeria was that, he ____. This answer aligns with documented historical events and records.

  5. 5.

    The system the colonialists introduced in Nigeria to administer their function was regarded as?

    1. A
      Indirect rule
      Correct
    2. B
      Military administration
    3. C
      Direct rule
    4. D
      Corporate governance
    Show answerHide answer

    Answer: A

    The correct answer is 'Indirect rule'. This reflects the historical context of The system the colonialists introduced in Nigeria to administer their function w. This answer aligns with documented historical events and records.

  6. 6.

    Educated elites did not like the system of indirect rule in Nigeria because it

    1. A
      Was too progressive
    2. B
      Excluded them from power
      Correct
    3. C
      Abolished traditional rule
    4. D
      Granted too much freedom
    Show answerHide answer

    Answer: B

    The correct answer is 'Excluded them from power'. This reflects the historical context of Educated elites did not like the system of indirect rule in Nigeria because it. This answer aligns with documented historical events and records.

  7. 7.

    At the bide of Benin, the ethnic group that occupied the interland include __________

    1. A
      The Yoruba
    2. B
      The Hausa
    3. C
      The Edo people
      Correct
    4. D
      The Igbo
    Show answerHide answer

    Answer: C

    The correct answer is 'The Edo people'. This reflects the historical context of At the bide of Benin, the ethnic group that occupied the interland include _____. This answer aligns with documented historical events and records.

  8. 8.

    Most discovery in the Eastern and Western Era are usually within the ........ and ........

    1. A
      13th and 14th centuries
    2. B
      10th and 11th centuries
    3. C
      17th and 18th centuries
    4. D
      15th and 16th centuries
      Correct
    Show answerHide answer

    Answer: D

    The correct answer is '15th and 16th centuries'. This reflects the historical context of Most discovery in the Eastern and Western Era are usually within the ........ an. This answer aligns with documented historical events and records.

  9. 9.Who among the following never created a state?
    1. A
      Obasanjo
      Correct
    2. B
      Abacha
    3. C
      Murtala Muhammad
    4. D
      Gowon
    Show answerHide answer

    Answer: A

    The correct answer is 'Obasanjo'. This reflects the historical context of Who among the following never created a state. This answer aligns with documented historical events and records.

  10. 10.

    Which of the following party formed an alliance in the second republic?

    1. A
      UPN
    2. B
      NPN
      Correct
    3. C
      GNPP
    4. D
      PRP
    Show answerHide answer

    Answer: B

    The correct answer is 'NPN'. This reflects the historical context of Which of the following party formed an alliance in the second republic. This answer aligns with documented historical events and records.

The questions come from past JAMB, WAEC and NECO papers. We use software to help write the answer options and explanations, and every answer is checked twice before it goes on the site. How we check

Spotted a wrong answer? Tell us from the app or on the contact page and we check it.

Practise all 78 questions we hold from the 2021 paper, on a timed CBT screen

Every question has the answer and an explanation, in the Skolra app.

More History past questions